Into the Business - Aegon Nederland (Capital Management)

Not sure what you can do with your econometric knowledge after your studies? Or just curious where other econometricians work? No worries! With the rubric ‘Into the Business’, the Estimator wants to show you the inside world of different companies that you, as an econometrician, can end up. In this first out of two articles, we take a closer look into the Capital Management divisions at Aegon Nederland, one of the head sponsors of FAECTOR this year.

Note: The interviews with the representatives of the Capital Management divisions at Aegon Nederland are in Dutch.

Jouke Hottinga (Manager Capital Management)

Jouke Hottinga
Oud econometrie student en Manager Capital Management, een afdeling die nieuw opgezet is bij Aegon Nederland 

Wat heeft u gestudeerd & hoe was uw studententijd?

Ik studeerde ook econometrie aan de Erasmus universiteit en deed een master in Quantitative Research. Econometrie werd toen enorm populair, het was toen het einde van de economische turn-down. Toen ik begon met studeren was het niet evident dat je meteen na studie een baan vond. Het was toen ook belangrijk om een studie te kiezen waarmee je later een baan kon krijgen. Tegenwoordig lijkt het allemaal iets makkelijker te gaan. Econometrie stond toen al bekend om zijn moeilijkheidsgraad en ook om de goede baankansen. Ik vond het spannend om te studeren. Ik deed het goed op de middelbare school, echter dat garandeert niet dat je het ook op je studie goed zou doen. Uiteindelijk heb ik het prima gered en het ging eigenlijk heel vlot, eigenlijk iets te vlot. Ik woonde mijn eerste twee jaar nog bij mijn ouders, maar ging daarna op kamers en dat maakte het studentenleven wel een stuk interessanter.

Wat doet Capital Management precies en welke functies zijn er?

Het concept is dat je ervoor zorgt dat er genoeg geld is voor verplichtingen, maar dat er een buffer is. Deze buffer is afhankelijk van hoeveel risico je loopt, en dit kwantificeer ik

Ik werk momenteel in de afdeling Capital Management van Aegon Nederland. Ik ben hier de manager en werk samen met zeven anderen op deze afdeling. In Aegon Nederland is er een bepaald kapitaal voor bijvoorbeeld een pensioenverzekering. Hier verdeel ik dan het kapitaal efficiënt en overzie het geheel van onze kapitaalposities. Het concept is dat je ervoor zorgt dat er genoeg geld is voor verplichtingen, maar dat er een buffer is. Deze buffer is afhankelijk van hoeveel risico je loopt, en dit kwantificeer ik.

In principe zijn er niet echt vaste functies binnen de afdeling, natuurlijk heeft iedereen zijn eigen aandachtspunten, maar het is niet zo dat iedereen elke dag hetzelfde doet. Het zijn verschillende groepjes die aan verschillende onderwerpen werken, afhankelijk welke expertise er nodig is en wie er tijd heeft.

Hoe wordt hierin econometrie toegepast?

Voor een verzekeraar zijn de kapitaalposities belangrijk, zoals eerder gezegd is het belangrijk dat er genoeg geld is voor verplichten en de buffers. Met name het laatste, de buffers, kosten enorm veel analytisch werk en hier komt econometrie goed aan te pas.

Waarom is Aegon interessant voor econometristen?

Econometristen zijn praktijkgericht, ze staan dichtbij de studie (Bedrijfs)economie maar zijn ook analytisch. Ze hebben vaak een goede kennis van financiering, beleggen en zijn dus voor een verzekeraar zoals Aegon erg geliefd.

Wat zoekt Aegon, en specifiek de afdeling Capital Management, in potentiële werknemers?

Ik zoek naar mensen die nieuwsgierig zijn, gemotiveerd zijn, een teamplayer zijn, kritische vragen kunnen stellen en sociaal vaardig zijn. Immers werk je liever met collega’s waarmee je het goed kunt vinden. Tevens krijg je bij Aegon ook veel vrijheid, dus initiatief wordt gewaardeerd, maar om het te laten slagen heb je echt een drive nodig, echter wordt het goed beloond.

Peter Kuijpers (Manager Aegon Bank)

Peter Kuijpers
manager van het capital management bij Aegon Bank 

Wat heeft u gestudeerd & hoe was uw studententijd?

In 2001 ben ik begonnen met Elektrotechniek in Delft. Gaandeweg kwam ik erachter dat het toch niet zo goed bij me paste, dus ik ben binnen de faculteit overgestapt naar Technische Informatica, om precies te zijn bio-informatica.

Hoe bent u van deze studie terechtgekomen bij Aegon Bank?

Bij toeval kwam ik bij een bank in Den Haag terecht in 2008 en zo ben ik eigenlijk de financiële sector ingerold. Ik heb nog een aantal jaar bij NIBC gezeten, ook in Den Haag, en in 2012 ben ik overgestapt naar Aegon. Eerst heb ik drie jaar bij de verzekeraar gewerkt en sinds maart vorig jaar ben ik het bancaire wezen weer ingegaan en ben dus nu verantwoordelijk voor het Capital Management team van Aegon Bank.

Wat doet uw afdeling bij Aegon Bank precies en welke functies zijn er?

Wat wij doen als afdeling is best wel divers. Capital Management klinkt als een redelijk nauw vakgebied, maar het is veel meer dan dat. De reden dat het team zo heet is omdat we binnen een groot verzekeringsconcern zitten en als je kijkt naar wat mijn equivalente afdeling, maar dan binnen de verzekeraar, doet, dan berekenen ze voor een verzekeraar hun solvabiliteitsratio; hoeveel kapitaal heb ik en hoeveel heb ik nodig. Het verschil met mijn team, binnen Aegon Bank, is dat het liquiditeitsrisico veel significanter is. Waar de verzekeraar één primair getal heeft waar die op stuurt, hebben wij er meerdere waar we mee bezig zijn.

We doen niet alleen maar balansmanagement, maar we runnen ook bijvoorbeeld het covered bond programma. Daarnaast hebben we allerlei partnerships door Europa heen met FinTech bedrijven die consumentenleningen verstrekken. Voor onder meer die platformen doen we met het team een stukje uitbestedingsmanagement. Dat betekent dat we af en toe naar Londen, Düsseldorf of Parijs moeten, omdat daar platforms zitten waar wij zaken mee doen.

Dat betekent dat we af en toe naar Londen, Düsseldorf of Parijs moeten, omdat daar platforms zitten waar wij zaken mee doen

Alles bij elkaar zijn het dus best verschillende dingen die je doet en die voer je uit met een team van 8 mensen. In mijn team zitten 3 senioren, 1 medior en 3 junioren. Die senioren hebben allemaal een paar ‘winkeltjes’ onder hun hoede die ze runnen met ondersteuning van de rest. Het is mijn taak om op de hoogte te blijven van de belangrijkste dingen en op het moment dat er een besluit gemaakt moet worden, ga ik met hen in overleg. Zij komen dan met alle informatie en een advies, ik stel een aantal lastige vragen en zo komen we uiteindelijk tot een conclusie.

Hoe wordt hierin econometrie toegepast?

In mijn team zit ook één econometrist. Nu hebben we binnen Aegon Bank niet echt de die-hard econometristen zitten. Je hebt wel de econometristen die iets minder geïnteresseerd zijn in de zwaardere modeltechniek, en meer in waarom ze iets toepassen en waarvoor. Ik heb niet zo heel veel kwantitatief werk binnen Aegon Bank van de zwaarste categorie– we zijn ook een relatief kleine bank als je kijkt naar het grote geheel – maar er komen zeker berekeningen, modellen en analyses kijken bij wat wij doen. Kunnen analyseren is dus zeker belangrijk en vooral ook het kunnen bedenken hoe je een vraagstuk aanpakt en waarom.

Wat zoekt Aegon, en specifiek uw afdeling bij Aegon Bank, in potentiële werknemers?

Wat we zoeken in een econometrist is een sterk analytisch vermogen en een kritische houding, maar dat is niet het enige. Ik heb nu ook iemand in mijn team zitten die juist enorm gefocust is op processen – wat loopt er nou eigenlijk allemaal, en hoe voorkomen we dat we kostbare fouten maken? – en we hebben ook werk dat veel meer te maken heeft met covered bonds en uitbestedingen. Dan zit je eigenlijk al niet eens meer op econometristen vlak, maar dan ben je half-jurist. Daarnaast, omdat je in een kleinere organisatie werkt, heb je niet één project per keer, maar ben je constant met verschillende dingen tegelijk bezig. Een beetje gevoel voor timemanagement is dus ook wel gewenst.

Je komt natuurlijk niet helemaal binnen als ruwe diamant, maar je wordt wel flink wat bijgeslepen in best korte tijd en dat is alleen maar leuk

Ook als je nog niks afweet van het werk wat je moet gaan doen, hoef je je geen zorgen te maken. Het is makkelijk bij te benen en daarnaast, een heleboel dingen waar je nu mee bezig bent, bijvoorbeeld heel specifiek modelleren of programmeren in een bepaalde taal, draagt in de praktijk waarschijnlijk heel erg weinig bij aan je werk. In bijna alle gevallen kom je tot de conclusie dat hetgeen wat je bij moet leren eigenlijk veel meer is dan wat je al weet. Dat is prima, want je haalt je diploma en daarmee laat je vooral zien dat je slim bent en dat je in staat bent om jezelf bepaalde kennis eigen te maken. Je komt natuurlijk niet helemaal binnen als ruwe diamant, maar je wordt wel flink wat bijgeslepen in best korte tijd en dat is alleen maar leuk. Daar groei je ook van als mens.

About this article

Written by:
  • Mateusz Galle
  • Geert Oosterbroek
| Published on: Jun 15, 2017